Eerste Belgische centrum voor protontherapie in UZ Leuven
Op de Leuvense Health Sciences campus Gasthuisberg zijn de bouwwerken gestart voor ParTICLe, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die gezond weefsel minder aantast. De eerste patiënten zullen halfweg 2019 behandeld worden.
Primeur
ParTICLe, kort voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen en hun netwerkziekenhuizen. Dat is een primeur voor ons land, net als de structurele samenwerking over de taalgrens heen.
Minder gezond weefsel aangetast
Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt, waardoor gezond weefsel minder wordt aangetast. Het verlaagt ook het risico op een nieuwe tumor, uitgelokt door de bestraling zelf. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van kanker bij patiënten bij wie precisiebestraling belangrijk is, zoals bij kinderen met kanker, maar ook bij volwassenen met een tumor gelegen dicht bij levensnoodzakelijke organen, zoals de hersenen.
Eerste behandeling Belgische patiënt in 2019
Vandaag moeten patiënten die in aanmerking komen voor protontherapie daarvoor naar buitenlandse centra reizen, meestal naar Heidelberg (Duitsland) en Zürich (Zwitserland). De Belgische overheid vergoedt de behandelkosten, maar voor patiënten is de reis een zware belasting. Halfweg 2019 zullen de eerste patiënten een behandeling in Leuven kunnen krijgen. Geschat wordt dat in België jaarlijks 150 tot 200 patiënten in aanmerking komen voor protontherapie. Dat aantal kan in de toekomst nog stijgen als er op basis van klinisch-wetenschappelijke studies nieuwe indicaties voor protontherapie bepaald worden.
Ook voltijds onderzoekscentrum
Het nieuwe protontherapiecentrum zal uit twee ondergrondse bunkers bestaan: een voor klinische behandeling van patiënten en een voor hoogtechnologisch onderzoek. Iedere bunker is uitgerust met een eigen deeltjesversneller of cyclotron. Daarmee heeft ParTICLe een streepje voor op andere Europese protoncentra, waar onderzoek ’s avonds en in het weekend moet gebeuren omdat het bestralingstoestel overdag gebruikt wordt voor patiënten. Dankzij de twee afzonderlijke cyclotrons in aparte ruimtes kunnen onderzoekers in Leuven ook overdag aan wetenschappelijk onderzoek doen. Dat onderzoek zal zich in eerste instantie buigen over de verfijning van de protonenstralen en hoe je beeldvorming, zoals een CT-scan, en de protonenbestraling zo goed mogelijk op elkaar kunt afstemmen.
Structurele samenwerking
De samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen over de taalgrens heen is nooit eerder gezien in ons land. UZ Leuven, KU Leuven, Cliniques universitaires Saint-Luc en UCL investeren in het nieuwe behandel- en onderzoekscentrum en werken daarvoor samen met UZ Gent, UZ Antwerpen en UZ Brussel. Ook de wisselwerking met andere niet-universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië zorgt voor een ruim bereik: dankzij de netwerken rond de vijf universitaire ziekenhuizen kan ParTICLe 80 procent van alle radiotherapiecentra in ons land bereiken. Hoewel de patiënt naar Leuven komt voor de bestraling met protonen, blijft de eigen arts nauw betrokken.
Een zicht op de buitenkant en het interieur van het toekomstige protoncentrum.
Meer info
Lees meer over protontherapie en de bouw van het protoncentrum met zijn architecturale bijzonderheden.