Herestraat 49 bus 602
3000 Leuven


English | Nederlands

Centrum Menselijke Erfelijkheid
 

 

Welkom

 

Welkom op de website van het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van de KU Leuven.     

Het CME heeft drie grote doelstellingen: onderzoek, onderwijs en medische dienstverlening. Het focust zich op erfelijke aandoeningen, kanker en neurologische ziekten. De medewerkers van het CME willen deze aandoeningen beter begrijpen zodat patiënten tijdig een correcte diagnose krijgen en beter behandeld en begeleid kunnen worden.      

De artsen van het CME stellen hun expertise ter beschikking van patiënten onder de vorm van advies, diagnose en/of behandeling. Naast het medische hebben zij ook aandacht voor de sociale, ethische en psychologische aspecten. Daarom wordt veelal in multidisciplinaire teams gewerkt.     

De onderzoekers van het CME verrichten vooraanstaand onderzoek in diverse gebieden van de levenswetenschappen. De nadruk ligt op moleculaire genetica, celbiologie en ontwikkelingsbiologie. Tevens ontwikkelen zij technologieën om klinisch en fundamenteel genetisch onderzoek te ondersteunen in binnen- en buitenland.     

De stafmedewerkers van het CME zijn ingeschakeld in de opleiding van artsen, genetici, biologen, bio-ingenieurs, laboratoriumtechnologen, apothekers, psychologen etc. aan de KU Leuven en aan de hogescholen van de Associatie KU Leuven.     

Het CME is een departement binnen de groep Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven. Diverse onderzoeksgroepen binnen het CME maken deel uit van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Tevens is het CME verantwoordelijk voor de genetische raadpleging in het UZ Leuven.

 

Onderzoekers UZ Leuven/KU Leuven ontdekken techniek om Hodgkin-lymfoom op te sporen via bloedtest.

Cellen in een longkankergezwel kunnen zich ononderbroken blijven wijzigen.

Onderzoekers KU Leuven en VIB zijn erin geslaagd fruitvliegjes te genezen van neurodegeneratieve aandoeningen.

Eiwit dat ontstaan fragiele-X-syndroom verklaart speelt ook rol bij ontstaan autisme.

Zebrafish help to unravel Alzheimer's disease.

Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter vorming van kanker.