Welkom op de website van het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME).

Het CME heeft drie grote doelstellingen: onderzoek, onderwijs en medische dienstverlening. Het focust zich op erfelijke ziekten, kanker en neurologische aandoeningen. De medewerkers van het CME willen deze aandoeningen beter begrijpen zodat patiënten tijdig een correcte diagnose krijgen en beter behandeld en begeleid kunnen worden.      

De artsen van het CME stellen hun expertise ter beschikking van patiënten onder de vorm van advies, diagnose en/of behandeling. Naast het medische hebben zij ook aandacht voor de sociale, ethische en psychologische aspecten. Daarom wordt veelal in multidisciplinaire teams gewerkt.     

De onderzoekers van het CME verrichten vooraanstaand onderzoek in diverse gebieden van de levenswetenschappen. De nadruk ligt op moleculaire genetica, celbiologie en ontwikkelingsbiologie. Tevens ontwikkelen zij technologieën om klinisch en fundamenteel genetisch onderzoek te ondersteunen in binnen- en buitenland.     

De stafmedewerkers van het CME zijn ingeschakeld in de opleiding van artsen, genetici, biologen, bio-ingenieurs, laboratoriumtechnologen, apothekers, psychologen etc. aan de KU Leuven en aan de hogescholen van de Associatie KU Leuven.     

Het CME is een departement binnen de groep Biomedische Wetenschappen van de KU Leuven. Diverse onderzoeksgroepen binnen het CME maken deel uit van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Tevens is het CME verantwoordelijk voor de genetische raadpleging in het UZ Leuven.